Voor alle vlekken waarvoor je geen hulp durft te vragen…

Het Poetsbureau lanceert ‘De Vlekkengids’ met dankbare tips & tricks

Vlekken kunnen je uit je humeur brengen. Uit je comfortzone ook… Voor wie op sommige momenten geen zin heeft om (groot)ouderlijk advies in te winnen, brengt Het Poetsbureau redding. In ‘De Vlekkengids’ bundelt ambassadrice Liesbeth tal van tips & tricks om alle mogelijke vlekken – zelfs de meest gênante – snel te doen verdwijnen en vergeten. Hoezo, nachtelijk ongelukje?

Na ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ en ‘De Poetsplanner’ brengt Het Poetsbureau opnieuw zijn jarenlange knowhow en expertise in boek uit. Opvolger ‘De Vlekkengids’ maakt alfabetisch komaf met alle mogelijke kladden: van aardappelvlekken tot zweetkringen.

Liesbeth van Het Poetsbureau: “We hebben elke behandeling zelf uitvoerig getest en goedgekeurd. Methodes die niet werkten, werden genadeloos geschrapt. ‘De Vlekkengids’ is een heel toegankelijke hulp om vlekken efficiënt te verwijderen. In bijna alle gevallen gebruiken we milieuvriendelijke vlekkenoplossers. Je zal versteld staan wat je kan doen met huis-tuin-en-keukenmiddelen!”

Even dweilen na het kwijlen

Je hond ​ heeft weer op de zetel gekwijld? De Vlekkengids weet raad met élk gezever. Zo verwijder je speekselvlekken heel eenvoudig met een wasmiddel met enzymen. Laat natuurlijke vezels, zoals katoen en linnen, even weken in water met een biologisch wasmiddel en was het textiel daarna in je wasmachine. ​ 

Goeie moed bij verlies van bloed

Behandel een bloedvlek altijd met koud of lauw water. Warm water fixeert het bloed, waardoor je de vlek niet meer weg krijgt. Bloed op je shirt gedruppeld? Spoel de vlek meteen uit of doe wat speeksel op de vlek. Dat breekt de eiwitten in het bloed af waardoor de vlek zich niet kan hechten. Was daarna in je wasmachine. Een bloedvlek op wol of een andere delicate stof? Los een aspirine op in koud water, laat het textiel even weken in deze oplossing, spoel met koud water en was op een aangepast programma. Hardnekkige vlekken op je matras? Maak een papje van keukenzout en water, wrijf voorzichtig op de vlek en laat drogen. Was de hoes in je wasmachine of, als dat niet kan, stofzuig.

Yin en yang bij urine en stoelgang

De meest gênante vlekken, zoals uitwerpselen, bevatten eiwitten. Die bestrijd je met enzymen. Laat even weken in een sopje van biologisch wasmiddel, spoel uit, spuit eventueel wat verdunde natuurazijn op de vlek en was in je wasmachine. Voor vlekken op tapijt en zetelbekleding, kan je een lepel wolwasmiddel oplossen in een halve liter lauw water. Dep na met zuiver water en dep droog. Op een matras kan je keukenzout of baksoda strooien. Voeg eventueel enkele druppels etherische olie toe. Laat intrekken, veeg weg of stofzuig. Ook bij urinevlekken kan je baksoda gebruiken – net als talkpoeder en kattenbakkorrels. Strooi op de vlek, laat absorberen en stofzuig. Je kan ook een plantenspuit vullen met een derde azijn en twee derde gekookt water. Laat 5 tot 10 minuten intrekken, dep na. Droge urinevlekken verwijderen, is een stuk moeilijker. Dep met een sopje van warm water, fijnwasmiddel en een beetje ammoniak tot de vlek zo goed als verdwenen is en laat drogen.

Veel zweet, niet zwoegen

De gele vlekken op witte of lichtgekleurde shirts en hemden ontstaan door de reactie van deodorant op transpiratievocht. Het komt er vooral op aan om deze vlekken te vermijden, want eigenlijk krijg je ze niet meer weg. Laat je deodorant (liefst niet geparfumeerd) dus helemaal drogen voor je je kleren aantrekt. Preventief kan je de oksels van bleke kleding voor het wassen behandelen met ossengalzeep.

Spermavlekken, even snel weer weg

Wasbaar textiel kan zo in de wasmachine. Lukt dat niet, maak dan een zeemvel vochtig en wring goed uit. Dep daarmee de vlek, laat drogen en borstel zachtjes weg. Tapijt en meubeltextiel kan je behandelen met een sopje van water met afwasmiddel. Spoel na met zuiver water en dep droog met absorberend papier.

Praktische info

De Vlekkengids, door Liesbeth van Het Poetsbureau, 128 pagina’s, uitgeverij Lannoo. Verkrijgbaar vanaf 13 maart 2019. Richtprijs: 15,99 euro.

Voor meer info

Wil je graag een digitaal inkijkexemplaar van De Vlekkengids? Contacteer dan Anne Mouton: Uitgeverij Lannoo I 0477 61 36 69 I [email protected]

Over Glowi

Glowi is actief binnen 3 markten: Het Poetsbureau – part of Glowi, Glowi Jobs en Glowi Facilities. De missie van Glowi? Met een waaier van diensten en producten iedereen doen stralen – thuis, in je bedrijf en in je job. De Limburgse groep heeft vandaag ruim 9.500 medewerkers aan boord en telt 89 vestigingen in Vlaanderen. Waardering en kwaliteit staan voorop, met alle kansen voor de medewerkers.

Glowi is het grootste dienstenbedrijf en een van de snelst groeiende ondernemingen van Vlaanderen. In 2021 haalde het bedrijf nog de tweede plaats binnen ‘Best WorkplacesTM’. Glowi is een familiale organisatie die sinds de start in 2007 onder de naam Het Poetsbureau een sterke kwaliteitsreputatie heeft opgebouwd, met focus op een inclusieve werkcultuur en opwaardering van de job van huishoudhulp. 

Het Poetsbureau - a part of Glowi, in 2018 zijn de activiteiten niet enkel uitgebreid met uitzend, maar ook met werving & selectie en professionele schoonmaak. Met Glowi Goodies heeft het bedrijf ook een eigen ecologische lijn van schoonmaakproducten en ergonomische materialen in huis.

Glowi Facilities biedt professionele schoonmaakdiensten aan bedrijven. Als innovatieve dienstverlener wil Glowi Facilities uitgroeien tot de Vlaamse referentie in schoonmaak en facilitaire diensten.

Glowi Jobs focust op het duurzaam samenbrengen van mensen en bedrijven in de arbeidsmarkt, in tal van sectoren en voor het volledige traject – van uitzend over selectie tot payroll.